Amigdala faringiană Luschka-vegetațiile adenoide reprezintă o masa de țesut limfatic ce face parte din inelul limfatic Waldeyer, situată in spatele nasului, in cavum- rinofaringe. Acest tesut limfatic este dezvoltat complet in luna a 7-a de gestatie și va atinge o marime maximă spre varsta de 5-7ani, variabil de la copil la copil, apoi se va atrofia prin cresterea dimensiunilor craniului, implicit a cavumului.Vegetațiile adenoide sunt considerate organe imunologic active prin producerea de anticorpi și intervin in apărarea imunologică a căilor respiratorii superioare. Afecțiunile se referă atat la mărimea cat și la relația pe care vegetațiile o au cu nazofaringele, cu posibilitatea infectiei virale sau bacteriene si hiperplazia limfatică a lor.
Adenoidita acută la sugar sau la nou-născut incepe brusc, cu febră, agitație, obstrucție nazală,rinoree muco-purulenta și chiar dispnee, cianoză, imposibilitatea alimentației, scăderea in greutate.Cele mai importante complicații ORL sunt otita medie acută,rinoetmoidita acută, spasmul glotic, faringo-laringotraheobronsita acută si adenoflegmonul retrofaringian. Tratamentul constă in evitarea expunerii la alergeni, aspirații nazale, instilații nazale cu ser fiziologic si aspiratie, instilații cu dezinfectante și vasoconstrictoare nazale(ex. ser efedrinat 1%), antihistaminic nesedativ oral, antibiotic pe cale generală,tratament simptomatic, al refluxului gastro-esofagian, corectarea rahitismului sau a carențelor de alimentație și ingrijire.
La copil adenoidita acută se recunoaște usor chiar de parinți, are o formă atenuată compensată de respiratia orală si poate beneficia și de aerosoli și corticosteroizi nazali sub formă de spray.
Adenoidita cronica hipertrofică determină: insuficiență respiratorie, sforăit nocturn, hipertrofia amigdalelor palatine prin respirație orală, hipersomnie cu apnee in somn, facies adenoidian(copilul gură-cască, apatic și cu privirea obosită, “neatent “la școală) și complicații de vecinătate(otită, sinuzită cronica). Aceasta formă clinică indică interventia chirurgicală, adenoidectomia sub control endoscopic intraoperator al cavumului. Contraindicațiile adenoidectomiei sunt: infectia recentă de căi respiratorii, o tulburare de coagulare a sangelui sau dehiscența de palat(velo-palatoschizis).
Postoperator se va realiza reeducarea respiratorie nazală, urmărirea vindecării otitei seroase care a beneficiat sau nu de tubușor de drenaj transtimpanic, creșterea imunității generale.
La adult, hipertrofia țesutului limfatic din cavum necesită examen clinic general, hematologic, imagistic și biopsii ghidate endoscopic sub anestezie locală sau generală.